سه شنبه ۰۴ دی ۱۴۰۳ – Tuesday 24 December 2024

ساعت: ۲۱:۰۶

اقتصاد نفتی کشورهای حاشیه خلیج فارس در بحبوجه تنش اسرائیل و ایران

تا زمانی که خطرات خارج از گذرگاه‌های دریایی مهم مانند تنگه هرمز و به دور از تاسیسات نفتی خلیج فارس محدود باشد، کشورهای حاشیه خلیج همچنان از خطرات ژئوپلیتیک روز افزون کنونی و افزایش قیمت‌ها سود خواهند برد.

به گزارش “راهبرد انرژی“، در حالیکه تنش‌ ژئوپلیتیک در خاورمیانه در پرتو وجود نشانه‌هایی از نزدیک بودن حمله نظامی اسرائیل به ایران در حال شدت یافتن است، ارزیابی‌ها درخصوص تأثیر این امر بر صادرات نفت خلیج ‌فارس متفاوت است. در این راستا گروهی تاثیرگذاری شدید را بعید می‌دانند در حالیکه گروهی دیگر باور دارند تشدید تنش می‌تواند به سطحی برسد که بر قابلیت‌های تولید و صادرات تأثیر بگذارد.

نهاد اسماعیل، کارشناس امور اقتصادی در اظهاراتی گفت: خلیج فارس از وضعیت خطرناک ژئواستراتژیک منطقه تاثیر می‌پذیرد که این امر بر روند صادرات نفت به آسیا و اروپا تأثیر می‌گذارد. میزان این تأثیر به سناریوهای احتمالی مانند هدف قرار دادن تاسیسات نفتی ایران یا بستن تنگه هرمز یا هدف قرار دادن تاسیسات نفتی در کشورهای عربی خلیج فارس بستگی دارد.

اگرچه تاکنون هیچ تهدید مستقیمی برای مجموع صادرات نفت وجود نداشته است؛ اما به باور این کارشناس، احتمال وقوع آن در آینده وجود دارد. او توضیح داد آمریکا در حال اعمال فشار بر اسرائیل است تا صنایع نفت ایران را هدف قرار ندهد.

به گفته این کارشناس با توجه به اینکه اوپک در حال حاضر ظرفیت تولید مازاد در حدود 7 میلیون بشکه در روز را دارد، می‌تواند تعطیل شدن تولید ایران ( 3.9 میلیون بشکه در روز) را جبران کند. اسماعیل اشاره می‌کند که امارات متحد عربی و عربستان سعودی به تنهایی می‌توانند کمبود ناشی از توقف صادرات نفت ایران را به آسانی جبران کنند. این امر شدت بحران احتمالی در بازارهای آسیایی به ویژه چین را کاهش می‌دهد.

به گفته عامر الشوبکی، کارشناس اقتصادی، کشورهای صادرکننده نفت در خلیج فارس پس از یک دوره کاهش قیمت نفت طی سه ماه متوالی، از این افزایش قیمت‌ها سود می‌برند؛ اما او اشاره می‌کند که چند سناریوی احتمالی وجود دارد که برخی از آن‌ها می‌تواند دستاوردهایی برای کشورهای عربی خلیج فارس به همراه داشته باشد، در حالیکه دیگر سناریوها ممکن است برای آن‌ها خطرناک باشند.

او توضیح می‌دهد تا زمانی که خطرات خارج از گذرگاه‌های دریایی مهم مانند تنگه هرمز و به دور از تاسیسات نفتی خلیج فارس محدود باشد، کشورهای حاشیه خلیج همچنان از خطرات ژئوپلیتیک روز افزون کنونی و افزایش قیمت‌ها سود خواهند برد.

به گفته الشوبکی حتی درصورت هدف قرار گرفتن تاسیسات نفتی ایران کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به افزایش تولید ذخایر خود نیاز دارند و این امر آنها را در جایگاه ذینفع باقی نگه می‌دارد؛ اما او نسبت به سناریوی خطرناکتر یعنی پاسخ ایران از طریق قطع راه‌های دریایی در تنگه هرمز هشدار داد. در این صورت پیش بینی می‌شود برخی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به ویژه کویت و بحرین به میزان زیادی تاثیر بپذیرند. این در حالیست که زیان وارده به امارات و عربستان کمتر خواهد بود؛ چرا که توانایی صادر کردن تولیدات خود از راه‌های جایگزین را دارند.

خطرناک ترین سناریو برای کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس شامل احتمال هدف قرار دادن تاسیسات نفتی در منطقه از سوی ایران است که الشوبکی آن را اینگونه توصیف کرد: «برای اقتصاد این کشورها که هنوز به میزان زیادی به نفت به عنوان منبع اصلی درآمدهای دولتی وابسته هستند، ویرانگر خواهد بود».

منبع: https://www.alaraby.co.uk/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Energy Strategy
اتاق خبر انرژی