شنبه ۰۳ آذر ۱۴۰۳ – Saturday 23 November 2024

ساعت: ۱۳:۰۷

اشتراک داده های صادرات نفت خام و فرآورده های نفتی روسیه با عربستان!؟

ریاض از کیفیت داده‌های صادرات نفت روسیه که در اختیار دبیرخانه اوپک پلاس است، رضایت ندارد.

به گزارش “راهبرد انرژی“، یک روز پس از مذاکرات امارات متحده عربی و عربستان سعودی، ولادیمیر پوتین با ابراهیم رئیسی که به مسکو آمده بود، گفتگو کرد. این مذاکرات به دلایل زیادی مهم است. از جمله، به این دلیل که آنها عامل مهمی برای توسعه وضعیت در بازار نفت و گاز خواهند بود. قیمت طلای سیاه در سال آینده به این بستگی دارد که آیا می توان منافع تولیدکنندگان پیشرو نفت را تطبیق داد یا خیر. علاوه بر این موضوع ایجاد منطقه آزاد تجاری در روابط دو کشور حائز اهمیت است که به لطف آن گردش مالی تجاری روسیه و ایران افزایش چشمگیری خواهد داشت.

همانطور که دیمیتری پسکوف به خبرنگاران گفت، پس از مذاکرات پوتین و رئیسی، انتظار نمی رفت که بیانیه ای مشترک برای مطبوعات ارائه شود. در ریاض قضیه فرق می کرد. در بیانیه مشترک پایان مذاکرات پوتین و ولیعهد محمد بن سلمان، جنبه‌های مختلف روابط دوجانبه و وضعیت جهان مورد بررسی قرار گرفت. به ویژه روسیه از عادی سازی روابط ایران و عربستان سعودی استقبال کرد .در این بیانیه درباره مهم‌ترین موضوع روابط دو کشور، آمده است که هر دو کشور از تلاش‌های اوپک پلاس برای افزایش ثبات بازار نفت استقبال می‌کنند. در عین حال به اهمیت چنین کاری در این قالب تعاملی اشاره شد.

گفتنی است که اوپک پلاس تصمیم گرفت تولید نفت خود را 1 میلیون بشکه کاهش دهد. عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی، در مصاحبه با بلومبرگ اذعان داشت که این کاهش تمدید خواهد شد. وی در عین حال ابراز امیدواری کرد که روسیه این محدودیت را رعایت کند. به هر حال، تنها آنگولا آشکارا با سهمیه های جدید مخالفت کرد. در عین حال، وزیر انرژی عربستان سعودی در مصاحبه خود خاطرنشان کرد که پادشاهی می خواهد “دوستان ما در روسیه را متقاعد کند تا داده های صادرات نفت خام و فرآورده های نفتی را به اشتراک بگذارند.” از اینجا می‌توان نتیجه گرفت که ریاض از کیفیت داده‌های صادرات نفت روسیه که در اختیار دبیرخانه اوپک پلاس است، رضایت ندارد.

روسیه برخلاف عربستان با ایران هیچ سوء تفاهمی در مورد صادرات نفت ندارد. روابط اقتصادی با این کشور و همچنین با همسایه جنوبی آن در حال حاضر رو به افزایش است. در مطالب مذاکرات پوتین و رئیسی که توسط تاس منتشر شده، اشاره شده است که قرار است در آینده نزدیک، توافقنامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) امضا شود.

این یک توافق بسیار مهم است. این قرارداد جایگزین توافق موقت مشابهی خواهد شد که از سال 2018 به اجرا در آمده است و شامل لغو 90 درصد عوارض بر تعداد زیادی کالا می شود. روابط تجاری بین فدراسیون روسیه و ایران به شدت در حال افزایش است. همانطور که ویاچسلاو ولودین، رئیس دومای دولتی فدراسیون روسیه، در اوایل ژانویه اعلام کرد، در سال 2022 گردش مالی تجاری بین دو کشور 70 درصد افزایش یافت و به 4.6 میلیارد دلار رسید که این مقدار زیاد نیست. برای مقایسه: در سال 2022، حجم مبادلات تجاری با ترکیه به 62 میلیارد دلار رسید و به طور خلاصه، ایران اکنون مهمترین شریک تجاری روسیه نیست. با توجه به اینکه این کشور نیز مانند فدراسیون روسیه تحت تحریم های جدی اقتصادی قرار دارد، شاید همینطور باقی بماند. با این حال، اهمیت آن برای روسیه افزایش خواهد یافت.

ایران برای فدراسیون روسیه نیز به عنوان یک بازیگر مهم در عرصه بین المللی جالب توجه است. در رابطه با درگیری در غزه، تهران موضع شدید ضد اسرائیلی اتخاذ می کند. اما همانطور که رویدادها نشان داده است، علیرغم لفاظی های تهدیدآمیز مقامات ایرانی، ایران مستقیماً در جریان خصومت ها دخالت نخواهد کرد. رییس جمهور ایران در بخشی از گفتگو با پوتین که برای مطبوعات آزاد بود، در بیان دیدگاه ایران در مورد حوادث غزه کوتاهی نکرد. وی اقدامات اسرائیل را “نسل کشی و جنایت علیه بشریت” توصیف کرد.

نقش این کشور در فرا قفقاز نیز مهم است، جایی که فرآیندهایی در حال وقوع است که مستقیماً روسیه را تحت تأثیر قرار می دهد. پوتین گفت: «ما پروژه‌های زیرساختی بزرگی داریم، مدت‌هاست در مورد آن بحث می‌کنیم و اکنون به اجرای عملی ساخت راه‌آهن شمال-جنوب رسیده‌ایم.» این به معنای پروژه کریدور حمل و نقل شمال-جنوب بود که ایران و فدراسیون روسیه را از طریق خاک آذربایجان متصل می کند. موضوع گشایش مسیرهای جدید در چارچوب روابط آذربایجان و ارمنستان نیز حائز اهمیت است. تا حد زیادی به دلیل موقعیت ایران، باکو از ایجاد کریدور به اصطلاح زنگزور از طریق خاک ارمنستان صرف نظر کرد. یا حداقل گفته می شد که مقامات آذربایجان علاقه خود را به این پروژه از دست داده اند.

ترجمه: اداره کل رسانه های خارجی

منبع: https://www.ng.ru/world/2023-12-07/6_8897_moscow.html

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Energy Strategy
اتاق خبر انرژی