پنج شنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ – Thursday 12 December 2024

ساعت: ۰۰:۴۲

روند تولید و صادرات نفت خام ایران در سه سال گذشته ( دولت سیزدهم)

در جریان مناظره های انتخاباتی بعضی از کاندیداها مطالب و اعداد و ارقام اغراق آمیزی را در مورد صادرات نفت خام کشور بیان کردند و افزایش صادرات نفت را به حساب توانائی دولت سیزدهم گذاشتند.
سید غلامحسین حسنتاش

به گزارش “راهبرد انرژی“، در جریان مناظره های انتخاباتی بعضی از کاندیداها مطالب و اعداد و ارقام اغراق آمیزی را در مورد صادرات نفتخام کشور بیان کردند و افزایش صادرات نفت را به حساب توانائی دولت سیزدهم گذاشتند.

نمودار زیر آمار تولید نفت‌خام کشور را بر اساس گزارشات ماهانه سازمان اوپک نشان می‌دهد. این گزارش اوپک بر مبنای متوسط اراقم ارائه شده توسط پنج منبع معتبر بین‌المللی است که بازار جهانی نفت را از جهات مختلف رصد می‌کنند و تولید نفت کشورها را اعلام می کنند ولذا موثق است و تا جائی که نگارنده اطلاع دارد تا کنون مورد اعتراض ایران قرار نگرفته است.

توجه شود که دولت سیزدهم تقریبا از اوایل ماه اوت سال 2021 کار خود را آغاز کرده است و در حقیقت 5 ماه از سال 2021 میلادی را دولت سیزدهم بر سر کار بوده است از ماه فوریه سال میلادی 2022 یعنی از اوایل این سال حمله گسترده روسیه به اوکراین آغاز گردیده و با توجه به تحریم هائی که غربی ها بر علیه روسیه و خصوصا صادرات نفت و گاز این کشور اعمال کردند و نیز با توجه انفجاری که در ماه دسامبر 2022 در خط لوله گاز نورد‌استریم که گاز روسیه را به اروپا منتقل می کرد ، رخ داد ، فرصت بی نظیری برای افزایش صادرات نفت ایران در این سال فراهم شده بود اما در این سال متوسط تولید نفتخام ایران تنها 162 هزار بشکه در روز افزایش یافته است که طبعا مربوط به صادرات بوده است. یعنی متوسط صادرات نفت ایران در ماه های ششم تا هفدهم حاکمیت دولت سیزدهم با وجود فرصت تاریخی حمله روسیه به اوکراین تنها 162 هزار بشکه در روز افزایش داشته است که آنهم عمدتا به شرق دور و چین صادر شده و با توجه به رقابت با نفت روسیه با تخفیف‌های بسیار بالا فروخته شده است .

از ماه فوریه سال 2023 میلادی تولید و صادرات نفتخام ایران به صورت تدریجی شروع به افزایش کرده و در ماه می 2024 ( آخرین آماری که در گزارش ماه جون سازمان اوپک منتشر شده است )، تولید نفتخام با 672 هزار بشکه افزایش به 3.226 هزار بشکه در روز رسیده است و این همانطور که در مناظره های انتخاباتی توسط آقای پورمحمدی و همچنین توسط جواد ظریف مطرح شد و در سطح بین المللی هم ذکر شده است ، ناشی از معافیت های اعمال شده توسط بایدن رئیس جمهور امریکا بوده است و اگر هنر توانائی وزارت نفت دولت سیزدهم بود باید 5 ماه بعد از استقرار این دولت و با توجه به فرصت حمله روسیه به اوکراین، در سال 2022 خود را نشان میداد.

بنابر آنچه ذکر شد. با توجه به حداقل 1.9 میلیون بشکه در روز ظرفیت پالایشگاه های داخلی کشور، در حال حاضر صادرات نفت خام ایران حدود 1.330 میلیون بشکه در روز است ولذا آنچه که در بیان برخی از کاندیداهای ریاست جمهوری آمده است صحیح نیست .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Energy Strategy
اتاق خبر انرژی