به گزارش “راهبرد انرژی“، در جریان برگزاری کمیته علمی جشنواره که در اردیبهشت ۱۴۰۴ در محل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران برگزار شد، پروژههای برگزیده جهت ارائه در پنلهای تخصصی معرفی شدند.
از جمله این پروژهها، دو طرح پتروشیمی فنآوران شامل بهینهسازی کاتالیست رودیوم یدید در فرآیند اسید استیک مونسانتو و ساخت کاتالیست تولید متانول از هیدروژن و CO₂ بازیافتی بود که به عنوان نمونههای شاخص اقتصاد دورانی شناخته شدند.
در حاشیه این مراسم، محمد شارعی، مدیر برنامهریزی و توسعه پتروشیمی فنآوران که تندیس تجربه موفق را دریافت کرد، اعلام کرد: «اصلاح انجامشده روی کاتالیستهای رودیوم و بازیافت گازهای ضایعاتی، نهتنها یک اقدام نوآورانه بوده بلکه با اجرای آن سالانه ۳۵ میلیون دلار بهرهبرداری اقتصادی برای ما به همراه دارد.» وی افزود: «این طرح با رویکرد اقتصاد چرخشی (Circular Economy) طراحی شده و از ضایعات فرآیندی برای تولید مجدد محصول استفاده میشود؛ مدلی که امروز در اتحادیه اروپا در حال فراگیر شدن است.»
به گفته شارعی، این پروژه با همکاری نزدیک تیم تحقیق و توسعه پتروشیمی فنآوران و گروهی از متخصصین در دانشگاه علم و صنعت ایران توسعه یافته و جزو فناوریهای پیشرفتهای است که در حال حاضر تنها چند کشور در سطح جهان به آن دست یافتهاند.
از منظر علمی، پروژه ساخت کاتالیست تولید متانول از هیدروژن و CO₂ بازیافتی، در زمره فرآیندهای Power-to-X قرار میگیرد که در آن گازهای گلخانهای به محصولات با ارزش افزوده بالا تبدیل میشوند. این فناوری بهعنوان یکی از راهحلهای کاهش کربن صنعتی، در اروپا و شرق آسیا بهشدت در حال توسعه است. اجرای موفق آن در ایران میتواند گامی مؤثر در راستای کاهش انتشار CO₂، تقویت اقتصاد سبز و توسعه دانش فنی صادراتپذیر باشد.