یکشنبه ۰۵ اسفند ۱۴۰۳ – Sunday 23 February 2025

ساعت: ۱۹:۰۸

کارنامه پربار صنعت پالایش در بهار ۴۶

صنعت پالایش نفت کشور توانسته است در سال 1403 با پیگیری پروژه‌های توسعه‌ای، ارتقای سطح کیفی و کمی فرآورده‌های پالایشگاهی و نیز توسعه زیرساخت‌های انتقال خطوط لوله و افزایش تعداد ناوگان نفتکش ریلی و جاده‌ای با تکیه بر توان داخلی دستاوردهای چشمگیری را رقم بزند.

به گزارش “راهبرد انرژی“، همزمان با چهل‌وششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی،گزارش پیش‌رو نگاهی گذرا دارد بر اقدام‌های صنعت پالایش کشور در سال 1403 که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.

اجرای 7 پروژه توسعه‌ای در پالایشگاه‌ها

راه‌اندازی واحدهای بازیافت گوگرد SRP و بازیافت گازهای انتهائی واحد گوگردسازی TGT پالایشگاه تبریز، راه‌اندازی واحد ایزومریزاسیون پالایشگاه شیراز، راه‌اندازی واحد هیدروکراکینگ و هیدروژن از بخش 1 فاز 2 طرح توسعه و تثبیت پالایشگاه آبادان، طرح احداث واحد آمونیاک در پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس، انحصار فناوری تولید کک سوزنی در پالایشگاه شازند و احداث واحد گوگرد زدایی از ته‌مانده برج‌های تقطیر (RHU) در پالایشگاه اصفهان از جمله دستاوردهایی است که در صنعت پالایش به بار نشسته است.

طراحی، ساخت و راه‌اندازی واحد تصفیه گازهای انتهایی واحد گوگردسازی TGT با هزینه 158 میلیارد ریال و طراحی، ساخت و اندازه‌گیری واحد جدید گوگردسازی(SRP) با هزینه 23.1 میلیون یورو از جمله مهم‌ترین برنامه‌های پروژه محور محیط زیست است که به‌منظور کنترل و کاهش آلودگی هوا در پالایشگاه تبریز به بهره‌برداری رسیده است.

افزایش 10 برابری ظرفیت انتقال فرآورده در 40 سال گذشته

ظرفیت انتقال فرآورده‌های نفتی کشور با خطوط لوله در سال 1403 در مقایسه با سال 57، بیش از 10 برابر افزایش یافته است و اکنون حجم انتقال به بیش از 200 میلیارد لیتر نفت‌خام و انواع فرآورده‌های نفتی رسیده که مطابق با برنامه‌ریزی‌های انجام شده تا پایان امسال هزار کیلومتر به خطوط انتقال فرآورده‌های نفتی اضافه خواهد شد و دستاورد چشمگیری در حوزه سوخت‌رسانی ایمن، پایدار و بی‌وقفه نفت و فرآورده به ثمر خواهد نشست.

همچنین براساس برنامه تکلیفی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، 4 نیروگاه واجد شرایط شامل نیروگاه‌های علی‌آباد، کاشان، چادرملو و خرم‌آباد به شبکه خطوط لوله متصل شده است که طول این خطوط برای اتصال به نیروگاه‌ها در مجموع 10.5 کیلومتر است.

توسعه و نوسازی زیرساخت‌های توزیع فرآورده

شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به عنوان یکی از مهم‌ترین شرکت های تابعه صنعت پالایش که رسالت صیانت از فرآورده های نفتی را بر عهده دارد، در سال‌های متمادی با تلاش‌های شبانه‌روزی و بی‌وقفه توانسته اقدام‌های اثربخشی در زمینه تامین سوخت مورد نیاز بخش‌های مختلف به انجام برساند.

اجرای طرح کهاب درهزار باب جایگاه توزیع سوخت به ارزش تقریبی2077 میلیارد ریال در سال 1403، توزیع بیش از 300 میلیون لیتر فرآورده نفتی در روز و تأمین سوخت نیروگاهی سال 1403 با رشد بیش از 43 درصدی در مقایسه با سال 1420 و نیز اجرای طرح هوشمندسازی انبارهای نفت و ناوگان نفتکش از دیگر دستاوردهای این شرکت در سال جاری بوده است.

این شرکت همچنین در سال جاری با افزایش 1500 مخزن دار به ناوگان ریلی انتقال فرآورده و 2200 دستگاه نفتکش جاده پیما شبکه توزیع سوخت مایع کشور را تجهیز و نوسازی کند.

پیگیری برای به ثمررساندن طرح های توسعه پالایشگاهی

نگاهی به روند اجرای طرح‌ها و پروژه‌های شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در حوزه‌های پالایشگاهی، خطوط لوله و تلمبه‌خانه‌ها، طرح‌های اسکله و بنادر و طرح‌های مقاوم‌سازی نشان می‌دهد که این شرکت که عنوان بازوی اجرایی صنعت پایش به آن اطلاق می‌شود، توانسته اقدام‌های اثربخشی را از زمان بعد از انقلاب اسلامی عملیاتی کند. از جمله این دستاوردها در حوزه پالایشگاهی اعم از طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان (فاز دوم)، طرح بهبود فرآیند و بهینه‌ساز واحد RHU پالایشگاه اصفهان، طرح تعمیرات اساسی بازسازی و راه‌اندازی (اورهال) پالایشگاه ال‌پالیتو ونزوئلا به شمار می‌آید.

این شرکت با تمرکز بر روی پروژه های توسعه ای خود به ویژه در حوزه خطوط لوله، اقدام های موثری را در جهت تکمیل و به ثمررساندن این طرح ها در سال جاری اجرایی کرده است؛ به نحوی که با پیگیری برای به ثمررسیدن این طرح‌ها، هم اکنون سه پروژه احداث خط لوله بندرعباس – رفسنجان، خط لوله انتقال نفت‌خام ترش سبزآب – ری، و طرح افزایش ظرفیت انتقال فرآورده‌های نفتی تبریز- خوی- ارومیه آماده بهره برداری شده است؛ در سال 1403 همچنین با پیگیری این شرکت، طرح احداث خط لوله انشعابی میعانات گازی عسلویه – بندرعباس به خط لوله گوره جاسک به بهره‌برداری رسید.

منبع: شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Energy Strategy
اتاق خبر انرژی