به گزارش “راهبرد انرژی“، علی ربانی، در سمینار فرهنگ سازی مصرف بهینه انرژی که با حضور جمعی از مدیران و کارکنان شرکت ملی صنایع پتروشیمی در محل این شرکت برگزار شد، با اشاره به چالشهای جهانی در حوزه انرژی و ناترازی شدید انرژی در ایران، بر لزوم توجه به راهکارهای بهینهسازی مصرف انرژی در صنایع مختلف تأکید کرد.
سرپرست بهینه سازی مصرف انرژی شرکت ملی صنایع پتروشیمی، با تاکید بر اهمیت استفاده بهینه از منابع انرژی در کشور گفت: با وجود داشتن منابع عظیم انرژی، هنوز بهره برداری صحیح از آنها با چالشهایی مواجه است که باید با همکاری همه گروه های ذینفع و بهرهگیری از تکنولوژیهای نوین این مشکل حل شود..
وی در ابتدا به تقاضای فزاینده انرژی در سطح جهانی اشاره کرد و گفت: در شرایط کنونی، ما با تقاضای روزافزون انرژی مواجه هستیم و بخشی از این تقاضا در دنیا از انرژی های تجدیدپذیر تامین می شود و سهم ما از بهره مندی از منابع تجدیدپذیر با وجود ظرفیت های خوب کشورمان، بسیار ناچیز است.
ربانی ادامه داد: صنعت پتروشیمی در چهار حوزه سرمایهگذاری در بالادست، جمعآوری گازهای فلر، استفاده از انرژیهای تجدید پذیر و اجرای طرحهای بهینه سازی در مصرف صنعت اقدامهای قابل قبولی را انجام می دهد گفت: صرفا در بحث بهینهسازی مصرف انرژی در داخل صنعت، 76 درصد شرکتهای پتروشیمی استاندارد معیار مصرف را رعایت می کنند که با اجرای 13 راهکار قصد داریم تا 5 سال آینده میزان انطباق را به 100 درصد برسانیم.
ربانی بر ضرورت بهرهگیری از تکنولوژیهای روز دنیا تاکید کرد و افزود: شدت مصرف انرژی در ایران بسیار بالاست و با توجه به ناتوانی در استفاده مناسب از انرژی برای خلق ثروت و ارزش افزوده لازم است در حکمرانی انرژی در کشور بازنگری جدی صورت گیرد.
سرپرست بهینهسازی مصرف انرژی شرکت ملی صنایع پتروشیمی به نقش مهم عامل قیمت گذاری برای تشوسق بخش های تجاری و صنعتی به کاهش مصرف اشاره کرد و گفت: یکی از مهمترین دلایل اجرای طرح های بهینه سازی مصرف انرژی در صنعت، بالا بودن نرخ گاز در حوزه سوخت و خوراک است.
وی اظهارکرد: ضروری است در یک برنامه 5 ساله و با شفافیت و اجرای زیرساختهای لازم، مانند همه کشورهای دنیا، نرخ انرژی صرفا با دو قیمت خانگی و صنعتی عرضه شود.
ربانی یکی از دلایل ورود صنعت پتروشیمی به طرحهای بهینه سازی خارج از صنعت را، مشارکت در کاهش مصرف گاز به منظور تامین خوراک صنعت پتروشیمی ذکر کرد و افزود: به دلیل پایین بودن نرخ گاز طبیعی در کشور به ویژه در بخش تجاری و صنعتی، انگیزه لازم برای بهینهسازی مصرف وجود ندارد.
وی ادامه داد: افزایش سالیانه 5 درصدی مصرف در سایر بخشها موجب کاهش گاز اختصاص یافته به صنعت پتروشیمی و افزایش تعداد روزهای توقف تولید شده است که هم منجر به عدم نفع شرکت های پتروشیمی و هم عدم نفع دولت و در نهایت کاهش تولید ناخالص داخلی می شود که به ضرر همه مردم کشور است.
ربانی گفت: متاسفانه صنعت پتروشیمی در دو ماه گذشته با محدودیت تامین گاز مواجه شده است که عدم نفع دولت از محل عدم امکان عرضه این میزان گاز که عمدتا بصورت خوراک میباشد، حدود 10 هزار میلیارد تومان در ماه است .
وی اظهار کرد: کاهش عرضه محصولات میانی در بازار داخلی برای تامین نیاز صنایع پایین دست، کاهش درامد ارزی به دلیل کاهش صادرات، از دست دادن بازارهای بین المللی به علت عدم حضور پایدار، کاهش منابع صندوق های بازنشستگی به دلیل کاهش سود و افزایش وابستگی به بودجه عمومی، کاهش درآمد مالیاتی دولت، کاهش سرمایه گذاری به دلیل ریسک بالای واحدهای جدید برای 8 ماه فعالیت و کمتر، بخش دیگر پیامدهای کاهش تخصیص خوراک و سوخت به واحدهای پتروشیمیایی است.
سرپرست بهینه سازی مصرف انرژی شرکت ملی صنایع پتروشیمی، به طرح های در دست اقدام برای مشارکت صنعت در طرح های بهینه سازی مصرف انرژی در کشور اشاره کرد و افزود بازار انرژی و محیط زیست ظرفیت مناسبی را برای مشارکت صنایع در طرح های بهینه سازی مصرف ایجاد کرده که با توجه به تاثیر صنعت در کاهش گاز تخصیصی در ماه های سرد سال، انتظار می رود شرکت های پتروشیمی از این ظرفیت برای کاهش عدم نفع خود استفاده نمایند.
ربانی به طرح پویش کاهش ده درصدی مصرف گاز و برق که با همکاری سازمانهای مردم نهاد در حال برگزاری است نیز اشاره نمود و افزود: ” این طرح تلاش دارد تا از طریق راهکارهای ساده و بدون کاهش سطح رفاه خانواده ها نسبت به کاهش مصرف گاز و برق و ترویج فرهنگ درست مصرف کردن انرژی کمک کند.
وی افزود: همراهان در این طرح با ثبت نام در سامانه NABZENERGY.ir بدون پرداخت هز گونه وجهی، ضمن مشارکت در امور اجتماعی و زیست محیطی و رفع بخشی از مشکلاتی که سالها بر زمین مانده و دولت ها برنامهای برای حل آن ندارند از تسهیلات بلاعوض تعویض تجهیزات قدیمی به تسهیلات بازده بالا استفاده نمایند تا بدین طریق جدای از کار خیر و کاهش هزینههای خانوار، به رونق تولید و بهبود شرایط زیست محیطی و اقتصادی کشور کمک شود.
ربانی اظهار امیدواری کرد با مشارکت تمام جامعه ، فرهنگ درست مصرف کردن انرژی در جامعه بهبود یابد .
بر اساس این گزارش ، در ادامه سمینار دکتر نوفرستی استاد دانشگاه و رییس انجمن ایمنی ایران در خصوص ضرورت فرهنگ سازی بهینه مصرف انرژی و انواع راهکارهای کاهش مصرف دربخش خانگی نکاتی را مطرح کرد و این پویش را برای همدلی و همراهی در تحقق بخشی از نیازمندی های جامعه و ارتقای آگاهی مردم از موضوع های حوزه انرژی مفید ارزیابی کرد.