پنج شنبه ۱۵ آذر ۱۴۰۳ – Thursday 05 December 2024

ساعت: ۰۶:۱۱

پتروشیمی در ۱۰۰ روز؛

از تمرکز بر تأمین خوراک تا نفوذ در بازارهای جهانی

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تشریح عملکرد و اقدام‌های ۱۰۰ روز نخست فعالیت دولت چهاردهم از ارزآوری بیش از ۴ میلیارد دلاری، توسعه زیرساخت‌های صادراتی و آغاز نفوذ در بازارهای صادراتی جدید و تدوین نقشه راه توسعه صنایع پایین‌دستی خبر داد.

به گزارش “راهبرد انرژی“، حسن عباس‌زاده درباره عملکرد شرکت ملی صنایع پتروشیمی در ۱۰۰ روز نخست دولت چهاردهم گفت: صنعت پتروشیمی در این مدت ۲۲ میلیون تن محصول تولید کرده که حدود ۴ میلیارد دلار ارزآوری داشته و بخش عمده‌ای از آن به سامانه نیما برای تأمین نیازهای ارزی کشور عرضه شده است. ۲.۵ میلیارد دلار از محصولات نیز به صنایع پایین‌دستی تحویل شده که سبب رونق این صنایع و ایجاد ارزش‌افزوده بیشتر در کشور شده است.

انسجام فعالان صنعت پتروشیمی

وی درباره اهم اقدام‌های شرکت ملی صنایع پتروشیمی در این ۱۰۰ روز اظهار کرد: انسجام در صنعت پتروشیمی؛ میان هلدینگ‌ها و بازیگران اصلی صنعت پتروشیمی، مهمترین بخشی است که در این شرکت دنبال می‌شود. هم‌گرایی مناسبی در دولت چهاردهم میان هلدینگ‌های پتروشیمی و شرکت‌های پتروشیمی زیرمجموعه آنها شکل گرفته و نشست‌های ماهانه با هلدینگ‌های متعدد صنعت برای هماهنگی و حکمرانی بهتر در صنعت پتروشیمی تشکیل می‌شود.

نفوذ در بازارهای جدید

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه در دولت چهاردهم به سمت گسترش تعاملات بین‌المللی پیش خواهیم رفت، افزود: صنعت پتروشیمی در بخش‌های کسب دانش‌های فنی، استفاده از منابع مالی و فاینانس‌های خارجی و تجهیزات و کاتالیست‌های خاص نیاز به گسترش تعاملات بین‌المللی دارد.

عباس‌زاده در ادامه این موضوع با اشاره بر اهمیت بازار با توجه به اینکه حدود ۷۰ درصد از محصولات پتروشیمی صادر می‌شود بر ضرورت توسعه صنایع پایین‌دست آنها تأکید و تصریح کرد: مذاکراتی به‌منظور کسب دانش فنی و منابع مالی از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی و همچنین بخش خصوصی پتروشیمی آغاز شده است.

وی با تأکید بر اینکه این همکاری‌ها در قالب مطالعات آینده‌پژوهی صنعت پتروشیمی انجام می‌شود، افزود: به دنبال توسعه و نفوذ در بازارهای جدید برای محصولات تولیدی کشور هستیم و ظرفیت بازارهایی مانند آفریقا که می‌تواند برای صنعت پتروشیمی جذاب باشد، به صنعت معرفی می‌شود.

توسعه زیرساخت‌های صادراتی

معاون وزیر نفت با اشاره به اینکه زیرساخت‌های توسعه ازجمله اسکله‌ها، مخازن و بنادری که در اختیار صنعت پتروشیمی قرار داده می‌شود از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایجاد و راهبری می‌شود، گفت: یکی از چالش‌هایی که صنعت پتروشیمی و شرکت‌های بخش خصوصی با آن مواجه بودند، عدم آمادگی کافی برخی اسکله‌ها برای بارگیری محصولات صادراتی و ایجاد صف برای کشتی‌ها بود که در اقدامی فوری در ۱۰۰ روز ابتدای دولت چهاردهم، دو اسکله‌ها آماده شد و تحویل بخش تولید قرار گرفت تا صنعت پتروشیمی از اسکله‌ها به نحو بهتری استفاده کنند.

حرکت در مسیر توسعه جهانی

عباس‌زاده به آغاز آینده‌پژوهی صنعت پتروشیمی در شرکت ملی صنایع پتروشیمی با همکاری یکی از خبرگان دانشگاهی به‌منظور بررسی روند توسعه این صنعت در جهان و کشورهای پیشرو اشاره و تصریح کرد: ما باید صنعت پتروشیمی ایران را با روند توسعه جهانی صنعت تطبیق دهیم زیرا این موضوع بر بازار محصولات پتروشیمی ایران و بازارهای مشترک تأثیرگذار است.

وی با بیان اینکه ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی ایران در ۱۰ سال آینده دو برابر می‌شود، اظهار کرد: ازاین‌رو باید بتوانیم ازهم‌اکنون بازارهای جهانی مناسبی را پیش‌بینی کنیم و این مهم بدون توجه به سایر رقبا و بازیگران اصلی در دنیا مقدور نیست و باید با دنیا هماهنگ باشیم.

تأمین خوراک پایدار

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه هم‌اکنون ۲۱ درصد از ظرفیت صنعت پتروشیمی خالی هست، تصریح کرد: دلیل اصلی که نمی‌توان از این مقدار ظرفیت ایجاد شده در سال‌های قبل استفاده کرد، کمبود خوراک است.

عباس‌زاده به تشکیل کارگروهی برای تأمین خوراک پایدار صنعت پتروشیمی در شرکت ملی صنایع پتروشیمی اشاره و اعلام کرد: امسال از دو منبع ان‌جی‌ال ۳۲۰۰ که پارسال بهره‌برداری شد و ان‌جی‌ال ۳۱۰۰ که امسال به بهره‌برداری می‌رسد، با ظرفیت بیشتری استفاده خواهد شد تا بخشی از کمبود خوراک صنعت پتروشیمی تأمین شود.

وی با تأکید بر تمایل سرمایه‌گذاران صنعت پتروشیمی به سرمایه‌گذاری در حوزه بالادستی صنعت نفت به‌منظور تأمین خوراک پایدار، گفت: بخشی از میادین شناسایی شد و در اختیار شرکت‌های پتروشیمی قرار گرفت. قرارداد یکی از شرکت‌ها نهایی و در هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران تصویب شده و در مراحل تصویب‌خواهی در سازمان برنامه و شورای اقتصاد است.

معاون وزیر نفت ادامه داد: امیدواریم این سرمایه‌گذار تا پایان سال میدان مورد نظر را تحویل بگیرد و عملیات اجرایی آن را آغاز کند. با اجرای این قرارداد و توسعه میدان، روزانه ۳۵ میلیون متر مکعب گاز به ظرفیت تولید اضافه خواهد شد و این حجم تولید در اختیار صنعت پتروشیمی قرار خواهد گرفت.

عباس‌زاده از مطالعه ۱۲ طرح بهینه‌سازی مصرف گاز در سایر بخش‌ها در ۱۰۰ روز نخست دولت چهاردهم خبر داد و گفت: در این طرح‌ها که با همکاری شرکت ملی گاز ایران آماده شد و در حال نهایی‌سازی است، شرکت‌های پتروشیمی که مصرف‌کننده گاز طبیعی هستند می‌توانند در صرفه‌جویی و بهینه‌سازی گاز در بخش‌های خانگی و کشاورزی مشارکت کنند و از محل گاز صرفه‌جویی شده گاز بیشتری در فصل سرما که با کاهش و محدودیت‌های گازی مواجه هستیم، دریافت کنند تا تولید به صورت پایدار تداوم داشته باشد.

بازنگری طرح‌های غیرفعال

وی در زمینه طرح‌های در حال اجرای صنعت پتروشیمی افزود: بیش از ۱۰۰ طرح در سال‌های گذشته در این صنعت تعریف شده که برخی از این طرح‌ها با میانگین پیشرفت حدود ۴۶ درصد در قالب برنامه هفتم توسعه به بهره‌برداری خواهند رسید. ۱۲ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در آنها انجام شده و به حدود ۱۲ میلیارد دلار دیگر سرمایه برای تکمیل نیاز دارند.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: افزون بر طرح‌های برنامه هفتم توسعه، طرح‌هایی نیز در سنوات قبل تعریف شده که در برنامه هفتم به بهره‌برداری نمی‌رسند و متأسفانه در اجرا تأخیر دارند. این طرح‌ها نیاز به توجه و بازنگری دارد و در دولت چهاردهم مجددا مطالعه و باسرمایه‌گذاران مذاکره می‌شوند تا طرح اصلاح یا با طرح بهتری جایگزین شود.

عباس‌زاده با تأکید بر اینکه این اقدام همسو با بند قانونی برنامه هفتم توسعه مبنی بر بازنگری طرح‌هایی که تا پایان سال۱۴۰۳ به بهره‌برداری نرسیده‌اند، انجام می‌شود، بیان کرد: براساس این برنامه مکلف شدیم تا خرداد سال آینده همه طرح‌ها پایش و بازنگری شوند.

تشکیل کارگروه برنامه هفتم

وی به تشکیل کارگروه پایش عملکرد صنعت پتروشیمی در قالب برنامه هفتم پیشرفت کشور بر اساس ابلاغ وزیر نفت اشاره و تصریح کرد: وظایف صنایع پتروشیمی در قالب برنامه هفتم توسعه مشخص شده و شرکت ملی صنایع پتروشیمی همسو با اهداف این برنامه پیش خواهد رفت.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: افزون بر تدوین افزایش ظرفیت صنعت پتروشیمی به ۱۳۱ میلیون تن در برنامه هفتم پیشرفت، تمرکز بر تکمیل زنجیره ارزش نیز در این برنامه لحاظ شده است. زنجیره‌های پروپیلن، متانول، اتیلن و آروماتیک‌ها در برنامه هفتم توسعه ذکر شده که باید به توسعه زنجیره آنها توجه بیشتری شود.

تمرکز بر جلوگیری از ارزبری ۲ میلیارد دلاری

عباس‌زاده با تأکید بر اینکه تمرکز در تمام این فرایندها بر تکمیل زنجیره ارزش و تولید محصولات مورد نیاز کشور با ایجاد ارزش افزوده بیشتر است، گفت: سالانه بیش از ۲ میلیارد دلار محصول پتروشیمی وارد کشور می‌شود که باید تولید کنیم. به این منظور، طرح‌های مورد نیاز تعریف و بسته‌های سرمایه‌گذاری آماده و ارائه شده است. بسیاری از این طرح‌ها مجری دارند و تمرکز ما بر این است که این طرح‌ها رو بیشتر مورد حمایت قرار دهیم تا از ارزبری سالانه ۲ میلیارد دلاری جلوگیری شود و از محل همین تولیدات با ارزش، صادرات نیز داشته باشیم.

تدوین نقشه‌ راه توسعه صنایع پایین‌دستی

وی با اشاره به اینکه طرحی به‌منظور دستیابی به نقشه راه توسعه صنعت پتروشیمی با تمرکز بر صنایع پایین‌دستی تعریف شده که تقریبا پروپوزال آن آماده شده است، گفت: براساس این طرح، آمایش سرزمین برای کل استان‌های کشور انجام خواهد شد. یک نقشه توسعه‌ای با تمرکز بر صنایع پایین‌دستی پتروشیمی با توجه به خوراک، منابع آبی و صنایع و بازار پایین‌دستی موجود در هر استان به استانداران و نمایندگان مجلس شورای اسلامی ارایه می‌شود.

معاون وزیر نفت اعلام کرد: پس از آمایش سرزمین و آماده شدن طرح‌های هر استان، همایش‌هایی را نیز در استان‌های مختلف برگزار خواهیم کرد که این فرصت‌های سرمایه‌گذاری صنایع پایین‌دستی پتروشیمی با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت به متقاضیان و سرمایه‌گذاران استان‌ها با هدف توسعه صنایع پایین‌دستی ارائه شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Energy Strategy
اتاق خبر انرژی