به گزارش “راهبرد انرژی“،علیاکبر خراسانیزاده در چهلوپنجمین کمیته تخصصی محیط زیست این شرکت که با رویکرد به روزرسانی فرآیند ارزیابی جامع عملکرد زیست محیطی و معرفی شاخصها و محرکهای جدید برای بهبود وضعیت زیست محیطی شرکتهای تابعه برگزار شد،به ابلاغ جدید دو راهنمای محاسبه و گزارشدهی موجودی انتشار گازهای گلخانهای و موجودی انتشار آلایندههای هوا و برگزاری دورههای آموزشی مربوطه ازسوی اداره کل اچاسیی وزارت نفت اشاره کرد و گفت: کمترین میزان انتشار گازهای گلخانهای در مجموعه وزارت نفت(4 شرکت اصلی) در سال گذشته به مجموعه پالایش و پخش فرآوردههای نفتی با سهم 14 درصدی اختصاص داشته است.
وی به منابع احتراقی به عنوان مهم ترین منبع انتشار گازهای گلخانه ای در پالایش و پخش اشاره کرد و تمرکز بر این حوزه را موثرترین راهکار کاهش انتشارات مربوطه برشمرد.
خراسانیزاده با اشاره به مشکلات عمده محیط زیستی کشور نظیر خشکسالی و بحران آب، فرونشست، تغییرات اقلیم و همچنین ناترازی انرژی بر لزوم رعایت دو چندان مقررات و الزامهای مرتبط در حوزه حفاظت از محیط زیست تاکید کرد.
وی تصریح کرد: در کنار برگزاری دورههای تخصصی محیط زیستی، ضروری است اطلاعرسانی در خصوص وضعیت محیط زیستی کشور و راهکارهای عملی بهبود آن از طریق اجرای آموزشهای عمومی و فرهنگسازی برای تمامی پرسنل در اولویت برنامههای شرکتهای تابعه قرار گیرد و همچنین علی رغم برخی مشکلات در حوزه تامین منابع مالی، استفاده از ظرفیتهای شرکتهای دانشبنیان جهت انجام مطالعات پژوهشی منطبق بر نیازهای موجود با جدیت پیگیری شود.
معاون مدیر کل اچاسیی وزارت نفت در امور محیط زیست با اشاره به دستور جلسه، بر لزوم بازنگری شاخصهای عملکردی تاکید کرد و فرآیند مذکور را به عنوان ابزاری برای ایجاد ارزش افزوده در مجموعه و تسهیل پیشبرد اهداف زیستمحیطی سازمان معرفی کرد.
در این نشست روسای محیط زیست شرکتهای تابعه، بویژه شرکتهای دولتی، به لزوم ارتقای کیفی و کمی ساختار محیط زیست به عنوان مهمترین چالش پیشرو اشاره کردند و تقویت پیگیریها ازسوی وزارت نفت را همتراز با سایر ادارات و واحدها در این خصوص خواستار شدند.
به روزرسانی شاخصها در واحد محیط زیست الزامی است
سیدحسین عندلیبمقدم، رئیس حفاظت محیط زیست شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران در چهلوپنجمین جلسه کمیته تخصصی محیط زیست این شرکت سابقهای از فرآیند ارزیابی عملکرد شرکتهای پالایشی و انتخاب شرکتهای برتر در سالهای گذشته اشاره کرد.
وی با بیان اینکه در سالهای اخیر، اکثر شاخصهای محیط زیستی در شرکتهای پالایشی با بهبود روبرو بوده است، از تلاشهای کلیه پرسنل در مجموعه پالایش و پخش قدردانی کرد و تغییر در الزامهای محیط زیستی، بروز ریسکها و تهدیدهای جدید، بهرهمندی از شاخصهای بینالمللی همسو با شرکتهای نفتی پیشرو در دنیا، تحقق حداکثری جامعیت شاخصها و عوامل تاثیرگذار در عملکرد زیست محیطی، بهرهگیری از رویکردهای نوین در حوزه کاهش و کنترل آلایندهها، تدوین محرکها و مشوقهای جدید بهمنظور بهبود عملکرد و تزریق پویایی به نظام ارزیابی عملکرد محیط زیستی مجموعه پالایش و پخش را از مهمترین دلایل و اهداف بازنگری شاخصهای ارزیابی برشمرد.
دستورالعملهای محیط زیستی باید مطابق با استانداردهای وزارت نفت باشد
سارا بحرپیما، مسئول پروژههای حفاظت محیط زیست شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در این نشست ضمن ارائه گزارشی از تغییرات کلی فرآیند ارزیابی عملکرد شرکتهای پالایشی در سالهای اخیر و بررسی روند پیشرفت شاخصهای عملکرد زیست محیطی ازسال 1390 تا 1402 بیان کرد: این موارد مشتمل بر شاخصهای فضای سبز، مدیریت پساب، مدیریت پسماند، کنترل آلودگی هوا، کنترل آلودگی خاک و آب زیرزمینی، گزارشات و مکاتبات، جوایز و گواهینامه، آموزش و فرهنگسازی زیست محیطی، هزینه پروژههای زیست محیطی، تغییرات پیشنهادی شاخصهای عملکردی در بخش محیط زیست منتج از آسیب شناسی چند سال اخیر و پیشنهادات دریافتی از شرکتها جهت اعمال در فرآیند ارزیابی شرکتهای پالایشی در سال 1403 است.
وی ادامه داد: از جمله شاخصهایی که به نحوی در وزن شاخصها، نوع زیرشاخصها و نحوه محاسبه آنها در سال 1403 تغییر ایجاد شده است میتوان به شاخصهای مدیریت پساب، کنترل آلودگی هوا، مدیریت مصرف منابع و مدیریت پسماند اشاره کرد.
در ادامه جلسه، روسا و کارشناسان محیط زیست ستاد و شرکتهای تابعه پالایش و پخش بهمنظور بهبود فرآیند ارزیابی عملکرد به بحث و تبادل نظر پرداختند.